Advies en tips

Heeft u een tip laat het ons weten

Winterklaar maken

In het nieuwsmagazine van oktober van Stijkel Campers staan deze maand een aantal tips voor het winterklaar maken van de camper.

Bandenspanning

Om vervorming van de banden te voorkomen kunnen de banden het best los van de grond komen te staan. Dit kan uiteraard op een aantal manieren. Mensen met een levelsysteem onder de camper kunnen deze natuurlijk gebruiken. Ook kunnen er bokken worden gemonteerd, dit is echter niet altijd mogelijk. 

Wat ook mogelijk is om vervorming tegen te gaan is de bandenspanning te verhogen met ongeveer 0.5 bar.

Handrem

Om te voorkomen dat de handrem vast gaat zitten, is de beste opties om de camper in z'n versnelling te laten staan tijdens het stallen. Ook zouden er blokken voor/achter de camper gelegd kunnen worden. Wanneer de handrem vast zit, forceer dan niets. De remtrommels moeten worden gedemonteerd.

Accu's

Heeft de stalling de mogelijkheid om de camper aan te sluiten op
230  V dan is het verstandig de handleiding van de camper er op na te slaan  of de camper continu op de netspanning aangesloten mag worden. Bij veel  (nieuwere) campers kan dit en worden zo de huishoud- en motoraccu  verantwoord op lading gehouden. Staat deze informatie niet in de  handleiding informeer hier dan naar bij de merkdealer. Ook kan gekozen  worden met een tijdschakelaar de accu's bijvoorbeeld wekelijks bij te  laden.

Heeft de stalling geen stroomvoorziening, of wordt daar  geen gebruik van gemaakt, zorg er dan voor dat de polen van de accu's  wordt losgekoppeld. Verwijder eerst de minpool en hierna de pluspool.  Wordt de accu weer aangesloten plaats dan eerst de pluspool en daarna de  minpool.
Bij een lang stallingverblijf waarbij de accu niet  bijgeladen kan worden is aan te bevelen de opgeladen accu thuis op te  slaan (droog en koel).

De accu's kunnen ook op peil gehouden worden door iedere maand met de  kampeerauto een flinke rit te maken. Een externe acculader is dan niet  nodig en ook voor de bewegende delen van de camper is dit goed.
Ga je dit doen houd er dan bij temperaturen onder het vriespunt rekening mee dat de brandstof geschikt is, zie de eerdere tip over dieselbrandstof.

De accu kan op spanning gehouden door  deze aan te sluiten op een acculader die de mogelijkheid heeft zich te  kunnen verlagen naar druppellading. Acculaders met een  IUoU-laadkarakteristiek hebben die mogelijkheid. Dit type is ook  geschikt voor het op spanning houden van de gelaccu. Het is zinvol te investeren in een goede, maar iets duurdere acculader.

Aftappen boiler

In het algemeen geldt de volgende handelwijze. Schakel de stroomtoevoer  naar de waterpomp via de hoofdschakelaar of de pompschakelaar uit. Draai de warmwaterkranen in keuken en badkamer open. Open de veiligheids-/aftapkraan: zet de hendel rechtop. De boiler wordt nu via de veiligheids-/aftapkraan naar buiten toe afgetapt. Controleer of het water volledig is afgetapt.

Ventilatie

Laat de camper in de winterstalling goed geventileerd achter. Zorg dat er ramen en/of een dakluik op de ventilatie stand staan zodat er genoeg frisse lucht de camper in kan!

Algemene video

Hier nog een mooie video van de NKC waarin nog meer bruikbare tips worden gegeven.

NKC TV - Hoe maak je de camper klaar voor de winterstalling


 

Terug naar het overzicht