Najaarsweekend bij Averesch Campers in Rijssen

Vrijdagmorgen

In alle vroegte zijn we vertrokken naar Rijssen. Bij aankomst op camping het Mölke in Zuna worden we al hartelijk ontvangen door de kwartiermakers. 28 campers hebben zich gemeld voor het najaarsweekend.

Natuurlijk weer eventjes bijpraten en de camper installeren en dan snel op de fiets naar Averesch Campers twee kilometer verderop waar de koffie en de cake klaar staan. Even iedereen welkom heten en dan terug op de fiets voor een boterhammetje want om 15.00 uur worden we terug verwacht.

Terwijl SolidPower uit Rijssen (www.solidpower.nl) voor de mannen een uitgebreide presentatie verzorgde over energie voorzienig in de camper, gingen de dames onder leiding van Wilna aan de slag met een spirituele tekenles. Door ringen en kleuren geef je gestalte aan de verschillende stadia van je leven.

Van alle opgedane informatie krijg je honger.

Dirk jan en Annemieke schotelde ons een heerlijk chinees buffet voor wat erg in de smaak viel. Natuurlijk moest al dit lekkers weggespoeld worden met de nodige drankjes. Rond de klok van 22.00 uur vond iedereen het wel genoeg geweest want er moest nog terug gefietst worden en morgen zou het weer een drukke dag worden.

Zaterdagmorgen

We verzamelen we om 11.00 uur op de camping. De groep wordt gedeeld in twee. Terwijl groep 1 wacht op de bus vertrekt groep 2 naar de boot. Met een oude schoolbus ingevoerd uit Amerika maken we een fantastische rondrit door de Reggestreek.

De chauffeur vertelt leuke anekdotes en stopt menigmaal voor een verhaaltje. Uiteindelijk brengt hij ons na een uur door de omgeving te hebben gereden naar het brandweermuseum. Het Internationaal Brandweermuseum is uniek in Nederland. Er is een collectie van voorwerpen en beeldmateriaal te zien uit de hele wereld. Werktuigen, uniformen, helmen en alles wat met de brandweer te maken heeft is er te zien.

Vanaf het museum lopen we door naar de Pelmolen. De Pelmolen is een van de vijf industriemolens die Twente rijk was. Deze molen is het toppunt van techniek. In 1752 bouwde Jan ter Horst de Pelmolen.

Een zware industriemolen waar men op de begane grond van lijn – en koolzaad, olie maakte en op de vierde verdieping van gerst gort maakte. De molen is in 1975 volledig gerestaureerd en in authentieke staat hersteld. De molenaar liet zien hoe de molen werkt.

Terwijl de boot met groep 2 met enige omwegen aankomt maken wij ons klaar om in te schepen en in omgekeerde richting over de Regge terug te varen. De Regge was ooit negentig kilometer lang.

Door het rechttrekken van de rivier de afgelopen 150 jaar is daar nog maar dertig kilometer van overgebleven. Maar nu we door de klimaat verandering met meer water te maken krijgen is het waterschap begonnen verschillende meanders, zoals slingers in een rivier heten, te herstellen. Immers een langere rivier betekend meer ruimte om water op te vangen. Vandaag klinken over de Regge alleen maar zeemansliederen en natuurlijk sterke verhalen want laat dat maar aan de AKC leden over. Als de Reggestroom (onze boot) die een kopie is van de Boston Tea-party boat, die in de jaren vijftig van de negentiende eeuw zeer populair was in Engeland, weer aanmeert bij de camping is het nog even wachten op groep 2 die nog bezig zijn met hun rondrit in de schoolbus.

Rond 18.00 uur fietsen we weer naar het bedrijf van Averesch. Na het zingen in de boot en de bus moeten eerst de kelen nog even gesmeerd worden. Voor de inwendige mens staat er inmiddels een heerlijk stamppotten buffet klaar en zo te zien krijg je van een dagje bussen en varen behoorlijk trek want iedereen liet het zich goed smaken. Na het eten werd er nog een kleine loterij gehouden en daarna kon weer flink bijgepraat worden.

Dan weer teug op de fiets naar de camping waar het snel stil werd.

Zondagmorgen

Deze morgen komen Dirk Jan, Annemieke en dochter ons verwennen met heerlijk dampende koffie en cake. Op het terras van camping het Molke genieten we nog even van het gezelschap en nemen we afscheid van onze gastheer en gastvrouw Dirk Jan en Annemieke. Ze krijgen een welgemeend applaus van ons allemaal voor dit fantastische weekend.

Dan wordt er hier en daar alweer afscheid genomen en vertrekken de eerste campers alweer. Sommige blijven nog een tijdje om even genieten van dit mooi stukje Nederland Voor de meeste staat volgend jaar in mei een nieuwe afspraak want dan vieren wij ons 10-jarig bestaan.

Dirk Jan en Annemieke bedankt namens alle deelnemers voor dit geweldige weekend!!


Afdrukken