Nieuws

Laatste AKC nieuwsberichten

Tussendoortje Overdinkel [oktober 2021]

Donderdag 7 oktober

 

Vandaag waren er 8 van de 10 deelnemers aanwezig.
Natuurlijk arriveerde men niet allemaal tegelijkertijd. Daarom was er volop tijd om elkaar (opnieuw) te kunnen begroten De meesten hadden elkaar een week eerder bij het herfstweekeinde ook al gezien.
Het plan was om ´s avonds gezamenlijk chinees te bestellen. Al pratende onder de nieuwe overkapping ontstond het plan om naar de chinees toe te gaan. Iedereen was daarover enthousiast en Jan Beneker zou voor het vervoer zorgen. Met de huifkar naar de Chinees in Losser. Allen de heen- en terugreis was er al volop plezier. Tenminste in de huifkar, het is de vraag of Jan er buiten op de tractor in de herfstkou evenveel van genoot.
Aangekomen in het chinees restaurant werd er gekozen voor ´van alles wat´, Dat vergrootte de keus en maakte het makkelijker voor de bediening.
Een goede keuze zou blijken: er was veel keuze en meer dan genoeg te eten. Het was ook nog eens erg lekker en gezellig, niet onbelangrijk als je uit eten bent.
Na wat strubbelingen met de betaalautomaat vertrokken we huiswaarts, waarna de eigen camper werd opgezocht.

 

Vrijdag 8 oktober


Het weer was uitstekend.
Na wat ochtendkou zorgde de zon al snel voor aangename temperaturen.
Het goede weer was aanleiding om een fietstocht te organiseren. Deze was niet in het programma opgenomen, maar Sandra en Jan doen er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Onderweg kon men gebruik maken van de lunch.
De fietsers kwamen rond 15.00 uur terug. Erg enthousiast was met over het geweldige twentse landschap. Het weer zorgde voor de kers op de taart.
Het herfstzonnetje zorgde er ook voor dat de ontvangst met koffie, thee en geweldige – zelfgebakken cake – buiten onder het afdak kon plaatsvinden. Ondertussen arriveerden ook de laatste 2 campers.

De avond werd doorgebracht in de binnenruimte bij Skop´nboer. Na een lekkere mini-quiche werden we getrakteerd op reuze Italiaanse bol rijkelijk belegd met rauwkost en prosciutto.

Na het eten bleef de groep nog wat na kletsen onder het genot van een drankje en een hapje. Nou ja, een hapje......

Zaterdag 9 oktober

We moesten al vroeg op. Met de huifkar gingen we weer op pad door de mooie omgeving van Losser naar Lonneker.
De Lonneker Molen is in de jaren 1850-1851 gebouwd als beltmolen. De enige gemetselde molen in Nederland waarvan de bakstenen romp bedekt is met riet.
Hij heeft dat jasje niet zijn hele bestaan gedragen. In 1865 dus 14 jaar na de bouw van de molen werd de bakstenen romp bedekt met een laag riet. De dikke, uit een zuiver natuurproduct vervaardigde vacht, heeft een duidelijk doel: het weren van vocht.
De huidige Lonneker Molen heeft zijn bestaan te danken aan het afbranden van zijn voorganger in 1847. Benjamin Willem Blijdenstein (1780-1857), textielondernemer in Enschede, kocht drie jaar na de brand de verbrande resten van de houten stenderkast en nam tegelijk de molenrechten over van Hendrika Borgerink-Weernink, de weduwe van de laatste eigenaar, Jan Borgerink.
De molen draait geheel op de inzet van vrijwilligers. Alleen werk waar dje gespecialiseerde vaklui nodig hebt wordt uitbesteed.

 

We werden ontvangen met koffie, thee en cake. Ook nu konden we weer lekker buiten zitten in het herfstzonnetje.
Daarna werd de groep in tweeën gesplitst. De ene helft startte met een diavoorstelling de andere ging de molen van binnen bezichtigen.
Vrijwilligers verzorgden ook de diavoorstelling over de geschiedenis en de rondleiding door de molen.
Na afloop werd de molenwinkel bezocht. Lekker meel voor het bakken van brood of pannenkoeken werd door menig camperaar mee naar huis genomen.

 

Vrijwilligers bakten ook voor alle deelnemers een pannenkoek. Met spek voor iedereen.
Dat zorgde wel voor enig logistiek oponthoud. Pannenkoeken zonder spek kun je op voorrad bakken, met spek niet!
Geen probleem overigens, want iedereen wachtte geduldig op zijn beurt.
Het was immers goed toeven in deze sfeervolle omgeving onder de fijne zonnige twentse hemel.

Onderweg naar huis werd de huifkar nog even aan de kant gezet voor wat oud-hollandse spellen. Ondertussen werd ijskoude schnaps uitgedeeld.
Daarna verder naar Skop’nboer.
Daar aangekomen werd weer verzameld onder het afdak om te genieten van een drankje. Speciaal voor de gelegenheid hadden Sandra en Marga bubbeldrankje gefabriceerd. Dat werd door iedereen erg gewaardeerd.

Rond 17.30 verzamelden we weer in de binnenruimte. Eerst nog even een drankje en daarna een ‘bescheiden’ maaltijd.
Bescheiden is een understatement: het was zowel heel veel als heel lekker.
De spreekwoordelijke doggybags moesten er aan te pas komen. Iedereen die dat wilde kon het eten voor de volgende dag meenemen. Alleen weer even warm maken en klaar is….

Tijdens de nazit werd Sandra Beneker nog in het zonnetje gezet. Tijdens het herfstweekeinde had zij afscheid genomen van het bestuur. Door een misverstand was daaraan geen aandacht gegeven. Foutje! Toch nog bedankt Sandra!

Na een overvloedige maaltijd en nog een afzakkertje zocht iedereen de camper weer op.

 

Zondag 10 oktober.

De zondag werd gestart met een goed verzorgd en aangekleed ontbijt. Met ook Duitse harde broodjes! Deze worden kennelijk erg gewaardeerd.
Ook hier bleven er van over en zij die dat wilden konden er enkele mee naar huis nemen.

Na het ontbijt mochten wij in de vernieuwde receptie onze schulden voldoen. Het was meer dan de moeite waard.
Een goed verzorgd weekeinde, zoals het Sandra en Jan betaamt. Skop'nboer blijft een aanrader.

Het goede weer zorgt er voor dat de leden nog lekker blijven en nog genieten van de zon en de omgeving. Rond 18.00 uur vertrekt de laatste voor de zondag.
Drie campers blijven nog een nacht en vertrekken pas op maandag.